Dierenasiel Kn-H - Welkom
Dierenasiel Kn-H - Contact
Dierenasiel Kn-H - U vindt ons hier
Dierenasiel Kn-H - Links
Dierenasiel Kn-H - In cijfers
Dierenasiel Kn-H - Wetgeving

Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 9
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 9
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 2
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 3
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 4
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 5
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 6
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 7
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 8
Dierenasiel Kn-H - Hoe kon je?

Dierenasiel

Knokke-Heist

Klaar om een kleine pluizenbol te verwelkomen in je leefomgeving?


Hier volgt alles wat je moet weten om je kitten te ontvangen en ze een gezonde en gelukkige aanwinst van je gezin te maken.


Adoptietips
Er zijn miljoenen katjes zonder thuis, dus stap niet onmiddellijk naar dierenwinkels of kwekers. Ga eerst eens een kijkje nemen in een asiel of bij een van de vele poezenhulporganisaties.
Ze zijn altijd in de weer met het redden van kittens en zijn dan ook permanent op zoek naar veilige thuishavens voor deze beestjes. Je vangt bovendien twee vliegen in een klap! Je spaart geld uit én belangrijker, je redt een leven.


1 of 2?
Wanneer je een nest kittens gaat bezoeken, komt als snel de vraag bovendrijven: 1 katje of twee? Als je dit zou vragen aan mensen met meerdere katten in huis, zouden ze je al snel overtuigen om voor een duo te kiezen.
Twee compatibele (en zeker verwante) kittens stellen elkaars gezelschap ontzettend op prijs. De aanwezigheid van een tweede kat zorgt ook voor heel wat stimulerende prikkels en beweging. Belangrijk is wel dat je genoeg ruimte, tijd en geld hebt om deze verantwoordelijkheid op te nemen.


De aankomst
Net als bij baby's, moet je je huis 'proofen' vooraleer je katje toekomt. Berg huishoudproducten veilig weg en laat niets rondslingeren dat ze per ongeluk zou kunnen inslikken. Denk maar aan touwtjes, paperclips, pillen, ...
Enkele must-haves voor de verwelkoming van je kitten, zijn uiteraard een kattenbak, een transportkooi, voldoende kommetjes voor eten en drinken en een aantal speeltjes, zodat er meteen een fijn thuisgevoel gecreëerd wordt.

Binnen of buiten?
Steeds meer dierenartsen geven de raad katten in huis te houden en optimaal te beschermen tegen alle gevaren die buiten te vinden zijn. Indoor katten leven beduidend langer en gezonder omdat ze afgesloten worden van auto's, bepaalde ziektes, honden en dieronvriendelijke medemensen.
Belangrijk hierbij is wel dat je niet mag vergeten een verrijkende, stimulerende omgeving te creëren. Wringt je geweten toch een beetje tegen? Dan kan je ook altijd het kattenleibandje gewoon maken en je kitten met regelmaat in de tuin laten rondsnuisteren.

Voeding
Is gespecialiseerde kittenvoeding echt nodig? Ja, eigenlijk wel! Kittens hebben tot ze 1 jaar oud zijn drie keer meer calorieën nodig dan volwassen katten. Kijk dus uit naar voeding die gericht is op jonge katten en hou je ook aan de aanbevolen hoeveelheden.
Droge korrels of brokjes in gelei of saus? Of een mix? Praat er gerust ook met je dierenarts over en maak de beste keuze voor jouw kat.


Water, water, water
Zorg ervoor dat er altijd en liefst ook op meerdere plaatsen in huis fris en zuiver water te vinden is. Onderhoud de kommetjes ook goed want het kan een effect hebben op het drinkgedrag. Als de kom het niet goed doet, kan je ook altijd een platter schaaltje proberen.

Dé kattenbak
Instinctief gebruiken katten zand of aarde als hun sanitair. Ze krijgen dit gedrag al na 3 à 4 weken aangeleerd van de moeder. Daarom is je kitten meestal al zindelijk bij aankomst. Plaats de kattenbak in een rustig hoekje en maak regelmatig duidelijk waar het te doen is.
Wat de kattenbakvulling betreft is er een waaier aan mogelijkheden die je samen met je kitten zal moeten uitzoeken. Een goeie tip: leg onderaan altijd een paar lagen krantenpapier om het verversen sneller en efficiënter te maken.

Slaapgedrag
Katten slapen gemiddeld zo'n 16 uur per dag en kittens soms zelfs nog meer. Hoe graag je ook knuffelt met je beestje, een plekje speciaal voor haar is een noodzaak. Je hoeft uiteraard geen duur, luxueus kattenbed te kopen. Een zacht kussentje in een knus en veilig hoekje is prima. Zolang ze maar ongestoord kan slapen.

Speelvogel
Spelen met je kitten is niet puur voor 't plezier, het heeft een achterliggend doel. Zo leert je kat namelijk de 'peopleskills' aan die ze nodig heeft om gelukkig te leven binnen een gezin.
Daarnaast blijft ze fit, ontwikkelt ze een goede fysische coördinatie en heeft ze een uitlaatklep voor instincten als jagen en springen. Als de klauwtjes en tandjes in het spel komen, gebruik dan zeker en vast je hand niet als speelgoed! Zo kweek je alleen maar slecht gedrag. Geef haar een speeltje om op te knabbelen of vast te grijpen.

  

De regels
Jouw leefomgeving is nieuw voor je kitten en het is dus bepalend haar stap voor stap te leren wat kan en niet kan. Voorzie passende vervangers voor de aanlokkelijke elementen die jij graag klauwvrij wilt houden.
Spaar je bijvoorbeeld liever je gordijnen, zorg dan voor een goede kattenpaal zodat ze zich al klauterend en klauwend kan uitleven. Voorkom dat je zetel een krabpaal wordt door hier en daar in huis krabplankjes te plaatsen.
In deze fase is het belangrijk om een goede leerkracht te zijn. Wees consequent, geduldig en vooral creatief!

Opgepast!
Heel wat voedingstoffen zijn schadelijk voor je kitten. Zo zijn ui, look, alcohol, koffie en thee bijvoorbeeld gevaarlijk voor katten en vermoedelijk in de meeste gezinnen aanwezig. Om te vermijden dat je kat een voorliefde kweekt voor jouw snacks, zorg dat er altijd gepaste kattenknabbels in huis zijn.
Ook kattengras is een must! Want bepaalde huisplanten kunnen je kitten schaden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: chrysanten, azalea's, en tulpenbollen. Motiveer je kitten daarom om de knabbeldrang te beperken tot het plantje dat voor haar bestemd is.


Beestjes
Is er haarverlies, geïrriteerde huid, veel gekrab en geknabbel? Dan heeft je kleintje waarschijnlijk vlooien. Helaas is er maar een enkele vlo nodig en binnen de kortste keer is je kitten een wandelend vlooiencircus. Koop niet zomaar het eerste het beste middeltje maar raadpleeg liever je dierenarts.
Andere vieze beesten die een nachtmerrie zijn voor je kitten, zijn wormen. Deze parasieten veroorzaken vaak diarree, braakneigingen en in sommige gevallen zelfs longontstekingen. Omdat ook mensen er vatbaar voor zijn, is het noodzakelijk om je kitten geregeld te ontwormen. Wanneer je denkt dat je kat wormen heeft, aarzel dan niet om de dierenarst te bellen voor een afspraak.

Vaccinaties
Net als bij mensen, is het vaccineren van je kitten belangrijk om haar te beschermen tegen heel wat besmettelijke en soms zelfs dodelijke ziektes.
Het is ook hier belangrijk om er met je dierenarts over te praten en een aangepast vaccinatieprogramma voor jouw kat op te stellen. Sommige vaccinaties houden namelijk langer stand dan andere en het risico op ziektes kan sterk verschillen naargelang de levenstijl en de locatie van je kat.

Met al deze tips en weetjes kan je met een gerust hart een kitten in je leven op
nemen!

                                                                                                                                                                    Bron: www.nina.be