Dierenasiel Kn-H - Welkom
Dierenasiel Kn-H - Contact
Dierenasiel Kn-H - U vindt ons hier
Dierenasiel Kn-H - Links
Dierenasiel Kn-H - In cijfers
Dierenasiel Kn-H - Wetgeving

Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 9
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 9
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 2
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 3
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 4
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 5
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 6
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 7
Dierenasiel Kn-H - Adoptienieuws 8
Dierenasiel Kn-H - Hoe kon je?


Nut van sterilisatie & castratie bij katten


Dierenasielen, opvangcentra,... ieder jaar draaien ze op volle toeren. Zoveel mogelijk dieren opvangen en hen een nieuwe thuis bezorgen is het motto. Maar het is dweilen met de kraan open: er worden te veel nieuwe nestjes op de wereld gezet. De gevolgen zijn voor niemand prettig, niet voor de vele vrijwilligers die zich inzetten om het dierenwelzijn te verbeteren en zeker niet voor al die overtollige dieren. Teveel dierenvrienden denken: "ja, maar ik zorg wel goed voor mijn nestje kittens". Sta dan even stil bij het feit dat voor ieder nestje dat er geboren wordt, ergens anders een nestje is waar geen thuis voor gevonden wordt. Kittens, ze zijn zo lief meneer, ja maar spijtig genoeg zijn ze ieder jaar weer met veel teveel.


Waarom je kat laten steriliseren ?

Een poes kan tot 3 nesten per jaar krijgen. Gemiddeld bevat zo een nest 4 à 6 kittens. Het aantal nakomelingen van 1 kattenpaar, na 10 jaar, kan oplopen tot 20 miljoen nakomelingen. Asielen zitten overvol met ongewenste kittens en katten. Elk nestje dat vermeden wordt, is dierenleed minder.


Hoe oud moet een kattin zijn ?

Een kattin wordt geslachtsrijp rond 6 maanden. Wees

er dus tijdig bij! In sommige asielen en opvangcentra wordt reeds op 3 maanden gesteriliseerd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat mensen (on)bewust gaan kweken met de asieldieren. Het dier zelf ondervindt hier geen nadeel van. Integendeel, het blijkt zelfs een

aantal voordelen te hebben.


Sterilisatie heeft alleen maar voordelen

Een gesteriliseerde kattin wordt eerst en vooral niet meer krols. Geen nachtelijk kattengehuil dat je uit je slaap houdt en geen ongewenst en territoriumafbakeningen meer in huis. Net zoals bij een kater, gaat door het wegvallen van de seksuele instincten de kattin rustiger worden. Maar veel belangrijker nog, ze gaat veel minder contact hebben met vreemde katten. De kans dat ze ergens een besmettelijke ziekte oploopt, wordt opvallend kleiner. Ze heeft veel minder kans op baarmoederaandoeningen en kan geen kanker aan de eierstokken en melkklieren meer krijgen. Alles bij elkaar heeft een gesteriliseerde kattin een hogere levensverwachting dan haar vruchtbare zussen.


Wordt mijn kat nu dikker?

Als de kater dikker wordt na de castratie, is dat een gevolg van een vermindering in energieverbruik en geen gevolg van de castratie. De katers gaan minder op stap, vechten minder,... hun leven wordt een stuk rustiger, maar vaak vergeten de baasjes de voeding aan te passen aan de nieuwe levenshouding. Geef hem wat minder of aangepast eten en zorg dat hij actief blijft door met ‘m te spelen. En je gaat zien dat je kater in topvorm blijft.


De pil een goed alternatief ?

De pil voor katten heeft niet dezelfde betrouwbaarheid als de menselijke tegenhanger. Niet omdat ze niet werkt, maar om de eenvoudige reden dat je als baasje niet weet wat je kat doet. De kattin heeft misschien wel een haarbal uitgebraakt, of ze heeft misschien last van diarree,... Als baasje ben je niet altijd op de hoogte van het wel een wee van je kat. En, net zoals bij de mens,

wordt de werking van de pil onder bepaalde omstandigheden teniet gedaan.


Dierenarts aan het woord...


Is het aangeraden om je huiskat te laten steriliseren/castreren? In alle geval. Volgens mij is het een zeer belangrijke beslissing om onze huiskatten te laten steriliseren. Er zijn immers zoveel voordelen aan verbonden, en zeker voor de kat zelf. Haar gezondheid en levensduur wordt er alleszins gunstig door beïnvloed.


Waarom is het volgens u zo noodzakelijk?

Er zijn elk jaar duizenden ongewenste kittens die in een dierenasiel belanden. Dit zijn vaak nog de gelukkigen hoewel het verblijf in een asiel voor geen enkel dier plezierig is, maar ze krijgen wel een kans. Een ander deel wordt buiten gedumpt, haalt het vaak niet of wordt gedood. Dat dierenleed kan vermeden worden als men huiskatten zou laten steriliseren of castreren.


Een kater kan geen nestjes krijgen, waarom dan laten castreren?

Katers gaan vaak dagenlang op stap om een kattin te bevruchten. Hij is dus mee verantwoordelijk voor ongewenste kittens. Ook de kans op infecties door bijtincidenten neemt toe bij bloedcontact met andere katten. Bovendien heeft de urine van een intacte kater een scherpe en zeer doordringende geur. Een kater wil graag zijn territorium afbakenen door op verschillende plaatsen te urineren. Niet fijn als dit in huis gebeurt, maar een normaal gedrag, eigen aan de kater. Zowel de kater, als het baasje zijn dus zeker ook gebaat bij deze kleine ingreep die heus geen effect heeft op het gevoel van "mannelijkheid" waar sommige katteneigenaars het moeilijk mee hebben.


Dus best van zodra het kan een kater ook meteen laten castreren?

Als de kater op jonge leeftijd gecastreerd wordt, kunnen een groot deel van deze problemen voorkomen worden. Maar ook bij latere castratie wordt er vooruitgang gezien: de scherpe urinegeur verdwijnt, de kater wordt aanhankelijker en huiselijker en zal minder vechten. Hierdoor vermindert ook de kans op ziekten die door bijtwonden van andere katten worden overgedragen. De beste leeftijd om katers te castreren is op 6 maand. Je kater hoeft niet meer al zijn energie te steken in het vinden van gewillige kattinnen en zal meer thuis zijn. Meestal worden ze dan ook aanhankelijker aan hun baasjes. Net zoals bij zijn vrouwelijke tegenhanger, ondervindt de kater van het wegvallen van zijn seksuele instincten geen hinder.


Hoe lang duurt zo’n ingreep eigenlijk?

Een kater castreren is een kleine ingreep, duurt amper een kwartier. Om een kattin te steriliseren is er iets meer tijd nodig, toch zo’n 45 minuten aangezien het om een inwendige operatie gaat.


Is zo’n operatie pijnlijk voor het dier?

Zeker niet. Alles gebeurt onder verdoving. Het dier zal zich na de operatie wel wat suf voelen en heeft een dagje nodig om wat te bekomen. Veel dierenartsen geven iets pijnstillend mee voor de eerste dagen na de operatie om het zo aangenaam mogelijk te houden voor het dier. Het is aangeraden om de kattin de eerste dagen binnenshuis te houden en haar een beetje in de gaten te houden. Meestal pakken de katten snel de draad van hun dagelijkse routine op alsof er niets gebeurd is.


Wat zijn de medische voordelen voor de kat?

Sterilisatie vermindert de kans op kanker aan eierstokken en melkklieren met 98%. Ook de kans op baarmoederontsteking neemt na sterilisatie drastisch af. Katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, blijven ook dichter bij huis. Door minder contact met vreemde katten en minder gevechten vermindert ook de kans op overdracht van besmettelijke ziekten door bijtwonden.


En de voordelen voor het baasje, want een ingreep is niet gratis?

Dat klopt, maar als je het beste met je kat voor hebt, kan je veel leed besparen en ook dierenartsbezoeken om infecties te behandelen. Trouwens, als je uitrekent wat een sterilisatie je kost, per jaar dat ze een huisgenoot is, stelt dat niets voor, een luttele 5 à 10 euro per jaar. Uiteindelijk zijn er wel heel wat mensen die begaan zijn met de gezondheid van hun huisdier, voor wie de vele voordelen wel doorslaggevend zijn. Als de verzorging van een huisdier niets mag kosten, dan haalt men best geen dier in huis.Bekijk ook zeker volgende website’s:


www.leukeennestje.nl

www.gratiskitten.nl  

Dierenasiel

Knokke-Heist